Het is herfst. De wintertijd is ingegaan. De dagen worden korter. Dagelijks maakt meer licht ruimte voor meer duisternis. Deze tijd nodigt ons uit om naar binnen te keren. Maar ja, als je heel eerlijk bent, is het soms simpelweg niet te verduren om zo aandachtig in jezelf te zijn… het is er niet per se ‘leuk’. Natuurlijk gaat er van alles moeiteloos in je leven, je voelt je dankbaar voor zoveel kleine en grotere dingen en ervaringen.  En toch… er is ook… tsja… nou… ja… ‘gedoe’.

Misschien zie je nu al op tegen feestdagen in gezelschap van familie, simpelweg omdat je je daar niet helemaal verbonden voelt. Misschien bevind je je tussen banen in en is het gebrek aan structuur in je dagen best zwaar voor je. Mogelijk heb je net afscheid moeten nemen van wezenlijke mensen in jouw leven omdat je samen was uitgeleerd of omdat de ander is heengegaan. De zaken die ons somber stemmen, kunnen als het dagelijks meer duister wordt snel zwaar worden.

En weet je… deze maand… gaan jij en KiK hier liefdevol ruimte voor maken.

Wij hebben #ziningedoe… Daarom gaan we jou begeleiden in het toebewegen naar het ‘gedoe’… Jouw gedoe gewoon eens onder ogen zien. Benieuwd-zijn naar wat er nu precies rommelt in jouw onderbuik. Gewoon eens niet over pijn heen stappen. Eens even niet vluchten, welke vorm dat ook aanneemt in jouw leven. We gaan ons gedoe gedurende de maand november ‘verduren’. We gaan zitten met ons gedoe. Vrees niet: dat doen we niet de héle maand, vierentwintig uur per dag. We houden het leuk 😉 Dagelijks krijg je van ons een korte reminder:

‘Oh ja. Ik ben menselijk. Ik heb menselijke ervaringen. Ik maak er soms een potje van. Ik ben benieuwd naar hoe ik dat eigenlijk doe. Welke patronen daarin zitten.’

Het mooie is, dat zodra je jezelf onder ogen komt, en ieder stukje ‘gedoe’ in en van jou erkent, herkent, toelaat, je dit stukje ‘gedoe’ kunt loslaten. Het grotere doel is om jezelf ontzettend ‘schattig’ te vinden. Serieus. Gewoon liefdevol. Alsof je je eigen puber bent. Onhandig. Onwetend. Met een verlangen naar handiger en wetender, en toch soms ronduit onuitstaanbaar omdat het niet loopt zoals jij het wilt of graag zou zien.

Met #ziningedoe geven wij jou zichtassen uit allerhande wijsheidstradities op ‘gedoe’.

  • De wijsheid van het enneagram ziet 9 soorten gedoe, die allemaal beginnen met het bezwijken voor een basisangst waardoor we gaan proberen een basisverlangen te vervullen, waarna we afglijden naar bezwijken voor secundaire (afgeleide) angsten en daarmee secundaire (afgeleide) verlangens gaan proberen te vervullen.
  • De karaktertypologie ziet 5 soorten gedoe, die in grote lijnen gaan over de beweging van symbiotisch relateren tot de ander naar separeren van de ander, en over de ontwikkeling van de energie van een pas geboren baby tot een standvastige kleuter.
  • Stephen Covey ziet 7 soorten gedoe, beginnend bij waar in welk ‘mandje’ jij ‘jouw meeste eieren’ stopt, wat jij tot jouw centrum maakt: gezin, werk, geld, bezit, vriendschap/vijandschap, een morele autoriteit (bijv. de kerk), het ‘ik’.

Doe je mee met onze #ziningedoe?

“Ken uzelve” en “Alles met mate” leiden ons via onszelf onder ogen durven komen, met onze mooie én onaanzienlijke kanten, naar een pad van…

  • ‘integratie’,
  • ‘heling’,
  • ‘persoonlijke effectiviteit’

… om op de enneagramvisie, de visie via karakterstructuren en Covey’s visie op persoonlijk leiderschap terug te komen.

Wij wensen jou licht in de duisternis en het gevoel van verbondenheid met en compassie voor alle mensen en hun menselijke gedoe, inclusief jezelf.